e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΗΤΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 29/05/2015 17:04

Ο συναγερμός για την περιοχή μας έχει χτυπήσει προ πολλού, ακόμη όμως επιμένουν ορισμένοι να κρατούν κλειστά τα αυτιά τους! Η Ήπειρος παραμένει στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης (σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ενώ τα μαντάτα από το ΕΣΠΑ μόνο καλά δεν είναι, αφού η έλλειψη πληρωμών θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση έργων, αλλά και τους διαθέσιμους πόρους για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αν σε αυτά τα δυο πρόσφατα στοιχεία συμπεριληφθεί και η μόνιμη, πλέον, αβεβαιότητα στην οικονομία, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό και το καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα καυτό, αλλά και καταλυτικό για πολλές επιχειρήσεις. 

Το «γόρδιο δεσμό», όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, μπορεί και πρέπει να τον σπάσει η ανάπτυξη. Όμως, μέχρι τώρα ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Και σα να μην έφθανε αυτό, στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου που συνεδριάζει την προσεχή Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015 αγνοήθηκε εντελώς το Επιμελητήριο Ιωαννίνων (όπως και τα άλλα τρία της Ηπείρου) και δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα με τους φορείς που θα απαρτίζουν την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει για μείζονα θέματα της Ηπείρου!

Άραγε, τα Επιμελητήρια που εκφράζουν την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων της περιοχής μας δεν μπορούν να έχουν εκπροσώπηση σε μια επιτροπή της Περιφέρειας; Ιδιαίτερα δε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που το «επιχειρείν» βάλλεται από παντού.

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων εκφράζω τη βαθύτατη ανησυχία μου για την ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΡΑΞΙΑ και την ΑΠΝΟΙΑ που επικρατεί στα θέματα ανάπτυξης της περιοχής μας. Έργα που μέχρι τώρα εξελίσσονταν σχετικά ομαλά, πλέον κινδυνεύουν να σταματήσουν εντελώς. Επενδύσεις που προγραμματίζονταν, πλέον έχουν περάσει στα αρχεία των επιχειρήσεων.  ΦΟΒΟΣ και ΑΝΗΣΥΧΙΑ κυριαρχούν παντού.

Το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική σταθερή χρηματοδοτική πηγή αυτή τη στιγμή, για αυτό αποτελεί ΑΜΕΣΗ ανάγκη να λυθούν ΤΩΡΑ τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος, έστω και σε μορφή φήμης, που θέτει σε κίνδυνο την πορεία υλοποίησής του.

Έτσι, λοιπόν, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ούτε και ολιγωρία από κανέναν εντός και εκτός Ηπείρου. Πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αποφασίζουμε για τα καυτά θέματα του τόπου μας.

Και βέβαια, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες ανάκαμψης και να ξεφύγουμε ως χώρα από τις πιο φτωχές περιοχές Πανευρωπαϊκά (11 στις 13 Περιφέρειες θεωρούνται φτωχές), θα πρέπει να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση των κονδυλίων άμεσα και να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία με τους εταίρους, ώστε και χρήματα να εκταμιευθούν και ανάσα ζωής να πάρει η οικονομία μας.

 

Ιωάννης Μήτσης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων