e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014: 851 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ & ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24/03/2014 12:47

Με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε η διεθνής εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) υπό τον τίτλο"Αποστολή για την Ανάπτυξη (Mission for Growth) 2014" που διοργάνωσε στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου 2014, το Enterprise Europe Network - Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προσδιορίζονται ως «κρίσιμοι» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ειδικότερα, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στους παρακάτω τομείς:Αγροδιατροφικός κλάδος - Επεξεργασία Τροφίμων - Ιχθυοκαλλιέργειες, Βιοτεχνολογία και Γαλάζια Βιοτεχνολογία, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Τουρισμός.

Η συμμετοχή ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς 557 επιχειρήσεις (375 ελληνικές και 182 ξένες επιχειρήσεις από 31 χώρες) πραγματοποίησαν 851 διμερείς συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συνάψουν εμπορικές, τεχνολογικές ή ερευνητικές συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επαφές με δυνητικούς συνεργάτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, να προσεγγίσουν νέους πελάτες / προμηθευτές, να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο την αξιοποίησή τους, και να δημιουργήσουν νέες ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Οι "δημοφιλέστεροι" τομείς στο πλαίσιο των συναντήσεων ήταν τα Τρόφιμα / Γεωργία και ο Τουρισμός, και ακολούθησαν η Ενέργεια, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών καθώς και η Βιοτεχνολογία.

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην εκδήλωση ήταν: η Πορτογαλία (23) η Τουρκία (23), η Βουλγαρία (16), η Ιταλία (15), η Γερμανία (15) και η Τυνησία (13).

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο, καθώς οι στοχευμένες και προγραμματισμένες συναντήσεις, σύντομης διάρκειας, διήρκεσαν από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B) αποτελούν ένα σημαντικό δίαυλο για την δικτύωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα μία πρόδρομη διαδικασία για την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών. Το Δίκτυο Enterprise Europe Network διαθέτει πλέον 600 σημεία επαφής (contact points) σε 54 χώρες καλύπτοντας, επίσης, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αμερική, τον Καναδά, κλπ. (λεπτομέρειες: http://een.ec.europa.eu/about/branches). Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαθέτουν, λοιπόν, ένα πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή τους ανάγκη να εκσυγχρονιστούν, να αξιοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα & πρωτοβουλίες και να διεθνοποιηθούν, δημιουργώντας επιχειρηματικές "συμμαχίες" όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων αλλά και ερευνητικών φορέων, όπως προκύπτει από την εξαιρετικά θετική αξιολόγηση της διοργάνωσης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση δυο συνεχόμενες χρονιές (2013 & 2014) με τόσο μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία (δείτε την περσινή εδώ) και με την συμβολή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσωπικά του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις κου Antonio Tajani.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, εταίρος του Δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas συνέβαλε ουσιαστικά στην υποστήριξη της συμμετοχής επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου παρέχοντάς τους καθημερινά υποστήριξη τόσο στην προετοιμασία των συναντήσεων όσο και κατά τη διάρκεια της ολοήμερης εκδήλωσης με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνσή τους σε θέματα επικοινωνίας και προβολής της επιχείρησης αλλά και αντιπροσώπευσης αυτών σε περιπτώσεις που κάποια εταιρεία δεν στάθηκε δυνατό να συμμετέχει με δικά της στελέχη στην εκδήλωση.

Παράλληλα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μαζί με την ΑΝΚΟ (Κοζάνη) και τον ΣΒΒΕ (Θεσσαλονίκη), όλοι εταίροι του Enterprise Europe Network, συνέβαλαν σημαντικά στις επαφές που πραγματοποίησαν οι νέοι εταίροι του Δικτύου Enterprise Europe Network από την Αίγυπτο στους οποίους οι προαναφερόμενοι ελληνικοί φορείς παρέχουν υπηρεσίες "mentoring". Το Enterprise Europe Network της Αιγύπτου συμμετείχε με 6 επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους επιχειρήσεων υπογράμμισαν την σημασία και την αξία ανάλογων διοργανώσεων, καθώς εξυπηρετούν την ανάγκη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνεργαστούν με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγοράς, τη ζήτηση και την προσφορά αλλά και θέματα ποιότητας, τεχνολογία και καινοτομίας που μπορούν να αποκτήσουν εμπορική αξία και να δημιουργήσουν καινοτόμες, νέες επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί νέες επιχειρηματίες (startups) κυρίως από τον χώρο της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφορικής, δίνοντας ένα απτό και ελπιδοφόρο μήνυμα για την συμβολή της επιχειρηματικότητας στην απασχόληση των νέων ανθρώπων.

Επίσης, μέλη της ερευνητικής (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικοί / Τεχνολογικοί φορείς) και της επιχειρηματικής κοινότητας εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι κ. Κώστας Ανδρόπουλος (Head of Unit "SME Policy Development and Small Business Act", Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο κ. Χρήστος Κυριατζής (Acting Head of Unit "International Affairs and Missions for Growth", Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο κ. Ζαχαρίας Μαυρούκας (Διευθυντής της Γενικής Δ/νσης Βιομηχανικής Πολιτικής & Εποπτείας Φορέων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη προώθησης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στις δυνατότητες χρηματοδότησης τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων εντασσόταν στην ευρύτερη εκδήλωση "Mission for Growth - Reaching the Greek market and its players" (10-11/03/2014) η οποία διοργανώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, σε συνεργασία με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, μία ημέρα πριν, στις 10 Μαρτίου, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο "Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός & Στρατηγικές Γαλάζιας Ανάπτυξης" (Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου

«Enterprise Europe Network – Hellas»

 

Δ/νση : Πουτέτση 14, ΤΚ-45333 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΤΗΛ : 26510.76589
ΦΑΞ : 26510.25179
E-MAIL: enterprise-europe@cci-ioannina.gr
WEB : http://www.cci-ioannina.gr

http://www.enterprise-hellas.gr

 

Το <b style="font-family: Verdana, Times, serif; font-size: 11px;">Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού Δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.