e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18/10/2018 15:27

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης συμμετείχε με Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, και παρακολούθησε τις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Eurochambres και συγκεντρώνει πάνω από 800 επιχειρηματίες που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Christoph Leitl, Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και Arnaldo Abruzzini, CEO των Ευρωεπιμελητηρίων.

Τα θέματα που διαπραγματεύτηκε η φετινή διοργάνωση ήταν: α) η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, β) το διεθνές εμπόριο και οι συλλογικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και γ) το μέλλον της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο εισήγησής του προς το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων, ο κ. Ιωάννης Μήτσης διατύπωσε μεταξύ άλλων, τις παρακάτω προτάσεις, ανά θεματική ενότητα (παραθέτουμε προς δημοσιογραφική αξιοποίηση, αποσπάσματα της εισήγησης):

 

Α. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Για τις γενικές ειδικότητες όπως η διαχείριση του χρόνου, η ομαδικότητα, η ηγεσία, θα μπορούσε η ΕΕ να δώσει την κατεύθυνση μέσα από τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, να καλλιεργούνται και στο δημόσιο σχολείο οι εν λόγω δεξιότητες, όπως ήδη συμβαίνει στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας, με το μάθημα της επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια διαθέτουν το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να συμβάλλουν στο σωστό σχεδιασμό αυτού του διδακτικού αντικειμένου.

Μια σύγχρονη μορφή του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι απαραίτητη, σχεδιασμένη σε κεντρικό επίπεδο ή ακόμα και περιφερειακά.

Τέλος, στη Δια βίου μάθηση, η ΕΕ πρέπει να πιέσει τα κράτη - μέλη να υλοποιούν προγράμματα που θα καταρτίζουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους με τις απαιτούμενες δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.

Για τους ενεργούς επιχειρηματίες επίσης, η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει τα προγράμματα ανταλλαγής – επισκέψεων ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ήδη γίνονται.

 

Β. ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες δεν επικοινωνούνται στη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας και δη σε αυτούς που θεωρητικά αφορούν: στους επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα: Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας που πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται τους επόμενους μήνες, η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί ποτέ η ΕΕ, αναμένεται να τριπλασιάσει τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιαπωνία από την Ευρώπη και να μειώσει σημαντικά τους δασμούς στο κρασί. Τα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν ειδική αξία γιατί ο Νομός Ιωαννίνων είναι παραγωγός και μεταποιητής αυτών των προϊόντων και θα ωφεληθεί από τη Συμφωνία, αρκεί να γνωρίσει πράγματα γι’ αυτήν.

Χρειάζεται τέλος, η ΕΕ να διευκολύνει τις εξαγωγές, μέσω μηχανισμών που θα μπορούσε να δημιουργήσει σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη.

 

Γ. ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Είμαστε υπέρ της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Το κεφάλαιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιχειρηματικότητα της χώρας μας, αλλά οφείλουμε εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε άλματα, γιατί είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου Γιουνκέρ, στην ομιλία του ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της ΕΕ και να γίνουμε από global payers (παγκόσμιοι πληρωτές)… global players (παγκόσμιοι παίχτες), δε μπορεί παρά να βρίσκει σύμφωνη την υγιή επιχειρηματική κοινότητα της ενωμένης Ευρώπης.

 

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

ο Πρόεδρος

Ι.Β.ΜΗΤΣΗΣ

 

Φωτογραφίες