e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΡΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ 4Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΉΠΕΙΡΟΣ 2014-2020

Δημοσιεύθηκε στις 20/11/2018 15:47

Στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, η οποία έλαβε χώρα, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης.

Ο κ. Μήτσης, στην τοποθέτησή του, στάθηκε μεταξύ των άλλων, στον Άξονα Προτεραιότητας (ΑΠ) του ΠΕΠ 2014-2020 που αφορά την Επιχειρηματικότητα. Ο εν λόγω ΑΠ περιλαμβάνει 12 χρηματοδοτικές δράσεις, εκ των οποίων είναι ενεργές ως τώρα οι τέσσερις, συν μια πέμπτη που είναι η «Σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ», με διαθέσιμο προϋπολογισμό 7,3 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά υλοποιείται η μία, συν το «Ταμείο»:

1. Είναι η «Ενίσχυση επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας, υγείας και βιοτεχνολογίας» με 46 επενδυτικά σχέδια και σχεδόν διπλάσια δημόσια δαπάνη για τις ενταγμένες επενδύσεις, από αυτήν της αρχικής πρόσκλησης.

2. Το «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business)», για το οποίο δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και θα προχωρήσει και δεύτερος κύκλος εντάξεων. 123 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης σχεδόν στο ένα τρίτο (1/3) της δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης.

3. Η δράση «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών», η οποία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης

4. Η δράση «Υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα», με δημόσια δαπάνη πρόσκλησης στα 2,1 εκατ. ευρώ, για την οποία όμως, υπήρξε μηδενικό ενδιαφέρον στη φάση κατάθεσης των προτάσεων.

Ο κ. Μήτσης σχολίασε μια φράση από την έκθεση της 1ης Αξιολόγησης Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, η οποία μιλά για τα προσδοκώμενα οφέλη από την προτεινόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος: Είναι «η ενίσχυση της συμβολής του Προγράμματος στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και συνολικά της χώρας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης». Τόνισε ο κ. Μήτσης: «Επιτρέψτε μου να συμπεράνω πως έχουμε ήδη αργήσει, καθώς η οικονομική κρίση κλείνει σήμερα και τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες κατά τα 8 πιο δύσκολα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά. Αν τώρα θα έλθουμε να σχεδιάσουμε ή να διορθώσουμε το σχεδιασμό μας για την αναπτυξιακή συμβολή του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος στο γίγνεσθαι της Ηπείρου, ξαναλέω, έχουμε αργήσει».

Για τις υλοποιούμενες επενδυτικές δράσεις υπέρ των ΜΜΕ, ο κ. Μήτσης ζήτησε:

- Γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης

- Διαφανείς και ξεκάθαρες διαδικασίες αξιολόγησης

- Μείωση του όγκου της γραφειοκρατικής δουλειάς, στα όρια της διασφάλισης του απαιτούμενου ελέγχου

- Γρήγορη αποπληρωμή των υποψήφιων επενδυτών

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.Ι. ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και δεδομένου ότι κατεύθυνση της ΕΕ είναι το 35% τουλάχιστον των Πόρων Συνοχής του «νέου ΕΣΠΑ», να οδηγηθούν σε ενίσχυση ΜΜΕ και δράσεων καινοτομίας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ζήτησε αυξημένο ρόλο στην διαβούλευση, για τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

ο Πρόεδρος

Ι.Β.ΜΗΤΣΗΣ

 

Φωτογραφίες