e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΕΕ

Δημοσιεύθηκε στις 18/12/2019 14:08

Κύριε  Πρόεδρε της ΚΕΕ ,αξιότιμα μέλη της Διοικητικής επιτροπής ,Κύριοι Πρόεδροι ,εκλεκτά μέλη των διοικητικών επιτροπών ,φίλες και φίλοι των επιμελητηρίων

Θα ήθελα εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στα Γιάννενα ,στις εκδηλώσεις του επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του επιμελητηρίου και για την τιμή που μας κάνετε σήμερα να συνεδριάσετε στην πόλη μας  .

Με αφορμή την σημερινή ημέρα θα ήθελα να τονίσω την σημαντική σημασία που έχει για εμάς η αγροδιατροφή ,ο τουρισμός ,η τεχνολογία και η στρατηγικής σημασίας προσπάθεια να είμαστε ο πραγματικός σύμβουλος της πολιτείας γιατί μέσα από εμάς ,μέσα από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας ,η ανάπτυξη της οικονομίας .

Η θέση μας αυτή έχει στοχευμένη και ολοκληρωμένη πρόταση διότι απαντά στο διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

Σήμερα που βρισκόμαστε ;  αν και έχουν γίνει προσπάθειες ,σε μια κατακερματισμένη παραγωγική βάση και σε έναν αποσπασματικό τρόπο ανάπτυξης .Η αγροδιατροφή ,ο τουρισμός ,η τεχνολογία,η επιχειρηματικότητα ,αναπτύσσονται αλλά χωρίς δυναμικές κάθετες και οριζόντιες διασυνδέσεις.

Δημιουργείται μια άναρχη ,αποσπασματική ανάπτυξη που παράγει ανισότητες ,ανισορροπίες και ελλείματα και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν διασφαλίζει την ασφάλεια σε περίοδο κρίσης και έτσι με τον τρόπο αυτό η οικονομία δεν μπορεί να αποκτήσει την δυναμική που χρειάζεται για αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας ,το δικό μας ΑΕΠ ,της Ηπείρου ,δεν παράγεται μια δυναμική, για μείωση της ανεργίας, για βελτίωση και εξέλιξη των επιχειρήσεων .

 Απαιτείται και απαιτούμε τη δημιουργία  ενός  νέου παραγωγικού μοντέλου Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης ,στοχευμένο όχι άναρχο, που θα καλύψει όλα τα κενά και βέβαια θα είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου που θα προέρχεται από όλους .Τα Επιμελητήρια ,τους παραγωγικούς φορείς ,τις περιφέρειες ,την αυτοδιοίκηση συνολικότερα ,ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  .

Η μεγέθυνση της οικονομίας από μόνη της δεν εγγυάται ότι η κρίση δεν θα επανέλθει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αν  η πολιτεία θεωρεί  ότι συνεχόμενα είναι αυτή που γνωρίζει ,αυτή που μόνη της θα σχεδιάζει μοντέλα πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων χωρίς τις δικές μας προτάσεις .Εμείς θεωρώ ότι δεν πρέπει να είμαστε Εισπράκτορες του κράτους αλλά να είμαστε ο πραγματικός σύμβουλος .Εμείς είμαστε η πραγματική οικονομία ,εμείς σχεδιάζουμε ,παράγουμε ,μεταποιούμε, εξάγουμε, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας .

Βρισκόσαστε σήμερα σε μια περιοχή όπου επιτρέψατε μου να πω έχει μοναδικά χαρακτηριστικά  ανάπτυξης ,αρκεί να αντιληφθούμε και να χαράξουμε το σχέδιο των επόμενων χρόνων .

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις  παθογένειες  του παρελθόντος .

Σίγουρα δεν είναι όλα εύκολα αλλά θα πρέπει να συνδέσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ , τον πιο αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας  ,με την ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ  ,την αγροτική παραγωγή ,τη μεταποίηση ,την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ να λειτουργήσει ως ατμομηχανή στην περιοχή μας να παίξει τον ρόλο που έπαιξε ο κλάδος της οικοδομής όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο τουρισμός μπορεί, με τον τρόπο αυτόν, να λειτουργήσει ως μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης εγχωρίως παραγόμενων αγαθών όσο και με τη διεθνή προβολή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Η διασύνδεση κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, με το τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά και με άλλους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη (έμμεσες εξαγωγές, αύξηση της παραγωγής, δημιουργία δικτύων και άλλων συνεργατικών σχημάτων, αλλαγή του τουριστικού προτύπου κ.ά.) όπως και να δημιουργήσει νέες δυναμικές και σταθερές θέσεις εργασίας. Τέλος, αυτή η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και την εξωστρέφεια θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η σύνδεση του τουρισμού με την ελληνική γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ελληνική παραγωγή θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και την ταξιδιωτική εμπειρία, ενισχύοντας την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και τους δεσμούς των επισκεπτών με τη χώρα μας.

Εμείς ως Ήπειρος επιθυμούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας BRAND NAME, υψηλής ποιότητας ,εγχώριας προστιθέμενης αξίας τουριστικού προϊόντος .

Στην δική μας περιοχή αλλά και στην χώρα γενικότερα , υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε αυτό το πεδίο, υπάρχουν αυξανόμενα θετικά παραδείγματα που πιστοποιούν ότι με την κατάλληλη πολιτική και τις αναγκαίες συνέργειες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ζητούμενο, δηλαδή, είναι να προσδιορίσουμε εκείνα ακριβώς τα βήματα, τις δράσεις και τα μέτρα πολιτικής που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.   

Ο αγροδιατροφικός τομέας,  βρίσκεται σε μια νέα φάση κυρίως μέσω της τεχνολογικής προόδου που εμείς για παράδειγμα λόγω του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε περισσότερο .

Η Τεχνολογική πρόοδος είναι αυτή που θα βελτιώσει όλα τα στάδια της παραγωγής και βέβαια θα δώσει περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο των επιχειρήσεων .

Στα Γιάννενα σήμερα δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρίες που ασχολούνται με τον κλάδο της τεχνολογίας αντίθετα ολοένα και περισσότερο έρχονται και εταιρίες του εξωτερικού κυρίως από την Γερμανία και ιδρύουν υποκαταστήματα .

Άρα μας δείχνουν αυτές οι κινήσεις τον δρόμο που πρέπει να κινηθούμε όχι μόνο στην παραπάνω διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον Τουρισμό και την τεχνολογία αλλά μας δείχνει και τον δρόμο ότι τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να πάρουν τα χαρακτηριστικά μια μικρής αρχικά  silicon valley.

 

Tι χρειάζεται όμως , εμείς να έχουμε λόγο να μην αντιμετωπιζόμαστε ως εισπράκτορες να ακουγόμαστε ,να υιοθετεί η πολιτεία τις προτάσεις μας για να υλοποιηθεί ένα νέο μοντέλο στην ελληνική οικονομία.

 

Δείτε τι έχουμε εδώ που βρισκόμαστε στα Ιωάννινα ,αυτά που λάβατε όλοι φαντάζομαι στα ξενοδοχεία που διαμένετε για αυτό το διήμερο. Τοπικά προϊόντα ,είδατε μόνο λίγα από το πραγματικό πλήθος που υπάρχει ,ξεκινάμε λοιπόν από την γη ,άρα σε μια εποχή με τόσες μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές ,παράγουμε ,υψηλής αγροδιατροφικής αξίας προϊόντα ,τα οποία έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να τα συνδέσουμε με τον Τουρισμό γιατί ως ένα προϊόν όπως είπα στην αρχή βλέπουμε αυτούς τους κλάδους και βέβαια μέσα σε αυτά τα δυο η καινοτομία ,η τεχνολογία έρχεται να δώσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο.

Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει μια σειρά αλλά ένα μείγμα από όπου και αν το δει κανείς ,η τεχνολογία έρχεται και στα αρχικά στάδια και στη μέση αλλά και στο τέλος με τις νέες τεχνολογίες και την προώθηση των προϊόντων άρα την πώληση και την εξαγωγή.

Ο τουρισμός, μπορεί σε αυτόν να καταλήξουν όλα αλλά και από αυτόν μπορεί και να ξεκινήσουμε .Μπορεί κάποιος επισκέπτης και να έρθει γιατί μια περιοχή παράγει αυτά τα υψηλής αγροδιατροφικής αξίας προϊόντα αλλά και τα ταυτόχρονα μπορεί να έρθει χωρίς να τα γνωρίζει και να φύγει με αυτά ,να ξαναεπιστρέψει και να προτείνει την περιοχή σε άλλους ,να γίνει πρεσβευτής , άρα να πως λειτουργεί και αντίστροφα το μοντέλο .

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο αλλά εμείς δεν αποφασίσαμε τυχαία στο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ να δημιουργήσουμε ένα νέο  business plan για τα επόμενα χρόνια .Στοχευμένα εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα ,προκηρύξαμε μελέτη και ήδη ο ανάδοχος εργάζεται ,και θα μετρήσουμε όλους τους τομείς ,τον πρωτογενή ,δευτερογενή ,τριτογενή .

Σχεδιάζουμε για το νέο χρόνο το Φεστιβάλ Τεχνολογίας ,το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου. Στοχευμένα και μεθοδικά εργαζόμαστε ,σχεδιάζουμε ,μελετούμε ,διοργανώνουμε ημερίδες ,με επιτυχία, στοχευμένες .

Δεν θα γίνουμε εισπράκτορες το είπα και παραπάνω ,εμείς όλοι, ,ρισκάραμε ,επιχειρήσαμε ,σηκωθήκαμε, πέσαμε, ξανασηκωθήκαμε και το ξέρουμε ,διεκδικούμε μόνο ένα ρόλο ,Μόνο αυτόν του πραγματικού συμβούλου της πολιτείας .


 

Φωτογραφίες