e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:«ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ».

Δημοσιεύθηκε στις 16/06/2017 13:51

Μία άκρως ενδιαφέρουσα όσο και επίκαιρη ημερίδα, διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με θέμα «:«ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ» η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεών του στα Ιωάννινα (Αραβαντινού 5ε).

Η ενημέρωση περιλάμβανε τα βασικά σημεία του Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» και απευθύνονταν τόσο σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσιάζοντας τη νομοθεσία και το τραπεζικό  πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όσο και σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, -μικρές, μεσαίες και μεγάλες- παρουσιάζοντας τη νομοθεσία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κύριος Ιωάννης Μήτσης, ο οποίος επισήμανε ότι: όλοι γνωρίζουν ότι τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δ.Ο.Υ. -ΕΦΚΑ κλπ. αποτελούν ένα μεγάλο και τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία μας σε συνάρτηση δε με την 8ετή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας που επέφερε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω των κάθετων μειώσεων μισθών, συντάξεων, ημερομίσθιων και τις υπέρμετρης φιλολογίας αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Αυτό το τεράστιο πρόβλημα έρχεται να καλύψει ο νέος νόμος 4469/2017 που αναφέρεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που παρόλο τα ελαττώματα και τις ασάφειές του αποτελεί μια πολύ καλή τελευταία ευκαιρία για την διάσωση πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών αρκεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες.

Για όλα αυτά, θα μας μιλήσει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ.Φώτης Κουρμούσης ώστε όλοι μας να ενημερωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις ευεργετικές διατάξεις που φθάνουν σε διαγραφή πρόσθετων φόρων – προστίμων και σε κούρεμα οφειλών.

Ο κος Κουρμούσης αναφέρθηκε συνοπτικά ότι ο νέος Νόμος 4469/2017, που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των χρεών μιας επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές), θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2017 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου 2017 θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Μέσω αυτής της διαδικασίας και αξιολογώντας την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης, η πλειοψηφία των πιστωτών και ο οφειλέτης, έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής, που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμα και "κούρεμα" οφειλών. Την προσπάθεια αυτή συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής και η διαδικασία θα υλοποιείται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, που θα ενεργοποιηθεί 3 μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στη διαδικασία είναι να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της, έχουν θετικό πρόσημο.

Προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας του 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όπως τόνισε ο κος Κουρμούσης,   η αρχή γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Ακολουθεί η κατάθεση της μελέτης βιωσιμότητας από την εταιρία, μετά ορίζεται ένας συντονιστής του όλου εγχειρήματος (συνήθως πιστοποιημένος δικηγόρος, οικονομολόγος), στη  συνεχεία διενεργείται έλεγχος κατά πόσο οι ιδιοκτήτες λειτούργησαν σωστά την εταιρία και στο τέλος μετά από όλα αυτά, καλούνται όλοι οι πιστωτές-φορείς, στους οποίους χρωστάει η εταιρία, προκειμένου να καταλήξουν στο «κούρεμα» των οφειλών τους. Η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται το αργότερο σε έξι μήνες  και στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση προστατεύεται από κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α.

Με το πέρας της ενημέρωσής του, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του απεύθυνε το ακροατήριο που απαρτίζονταν από επιχειρηματίες, νομικούς, εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων του νομού μας.

 

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Β. Μήτσης