e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27/03/2020 12:27

Στην δύσκολη παγκόσμια κρίση της δημόσιας υγείας  όλοι όσοι ασχολούμαστε με την επιχειρηματικότητα οφείλουμε ακόμη και μέσα στην κρίση να μελετήσουμε -σχεδιάσουμε τρόπους γρήγορης ανάκαμψης όταν τελειώσουμε με τους περιορισμούς και την επιδημία.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έγκαιρα από τις αρχές Μαρτίου κατέθεσε υπομνήματα στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσα και έξω από την κρίση, στην δέσμη μέτρων που κατέθεσε στον πρωθυπουργό της χώρας ,τους Υπουργούς καθώς και στα πολιτικά κόμματα περιελάμβανε και την πρόταση για τον Τουρισμό με τίτλο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ».

Η επιχειρηματικότητα και ιδίως ο τουριστικός κλάδος  έχει ανάγκη όταν η επιχειρηματικότητα επανέλθει στην κανονικότητα, να τρέξει ένα στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα Τουρισμού με σλόγκαν «ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ  ΣΠΙΤΙ –ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ».

-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ένα εξελιγμένο, δυναμικό  ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού στα πρότυπα του παλαιού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πιο διευρυμένο, που ουσιαστικά δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εκτελούνταν και υποστηρίζονταν από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΣΩ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Οι δήμοι  θα πρέπει να συνδράμουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επιδοτώντας μέρος του κόστους εκδρομών τρίτης ηλικίας(εισοδηματικό κριτήριο) μέσω των πλεονασμάτων τους, ειδικά προγράμματα 5ενθήμερων και 6ήμερων Διακοπών, με δεδομένο ότι η συνολική αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις θα επιφέρει και στους ίδιους επιστροφή χρημάτων στα ταμεία τους μέσω των διάφορων τελών που υποχρεούνται να πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

- Το Υπουργείο παιδείας θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα οι σχολικές εκδρομές να πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της σχολικής περιόδου μόνο στις περιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνική Επικράτεια(Μετά το τέλος των απαγορεύσεων).

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ -ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Μετά το τέλος της κρίσης θα αναπτυχθεί έναν πολύ σκληρός τουριστικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών, η Ελλάδα με δεδομένο τα μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα στο επίπεδο των κρουσμάτων ,θανάτων ή νοσούντων έναντι ανταγωνιστικών χωρών στον τουρισμό , θα πρέπει να προσεγγίσει τα κοινά-στόχος όχι μόνο προτείνοντας ήλιο και θάλασσα.

Χρειαζόμαστε ένα αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα προβολής –ανάδειξης του πολιτισμικού τουρισμού και των επιμέρους μορφών του ,αστικού, θρησκευτικού κ.λ.π και σαφώς με χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων σε όλους τους χώρους εθνικούς ,δημοτικούς.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

-Να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στο Υπουργείο Τουρισμού για τις επιχειρήσεις –Ξενοδοχεία- Καταλύματα, που επιθυμούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα «ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ  ΣΠΙΤΙ –ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» με ειδικές τιμές και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα και ελαφρύνσεις σε όσους θα συμμετάσχουν σε αυτό.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

-Για την ενδυνάμωση απομακρυσμένων και χαμηλής τουριστικής κίνησης προορισμών, να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο επιδότησης ακτοπλοϊκών γραμμών για την στήριξη των προορισμών  αυτών και την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

-ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Το Υπουργείο τουρισμού καθώς και των οικονομικών να συμφωνήσει με την εταιρία FRAPORT για χαμηλότερα τέλη αεροδρομίων, για να γίνει ελκυστικότερος από κάθε άποψη ο τουριστικός προορισμός ΕΛΛΑΔΑ.

-ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

Το Υπουργείο τουρισμού και οικονομικών να έρθει σε συμφωνία με τις εταιρίες για μειωμένες τιμές στα διόδια της χώρας καθώς και στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με τελικό στόχο την μείωση του κόστους μετακίνησης των πολιτών –τουριστών μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

-ΑΠΑΛΟΙΦΗ-ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών και Τουρισμού να καταργήσουν –αναστείλουν τουλάχιστον για την σεζόν 2020 το τέλος διανυκτέρευσης, συνδράμοντας έτσι στη μείωση του κόστους ανά διανυκτέρευση. Άλλωστε σε σχέση με άλλες χώρες που εφαρμόζεται το τέλος, είναι πως στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικό αλλά ένα ακόμη φορολογικό έσοδο.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ

-Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τους συντελεστές από 24% στο 13% και από 13% στο 6%.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ -ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σε συνεργασία με όλους τους παραγωγούς ,τις μεταποιητικές μονάδες ,τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών μονάδων ,τα επιμελητήρια ,την ΓΣΕΒΕΕ, και άλλους, πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι μαζί εκείνο το πρόγραμμα υποστήριξης και επιλογής των προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας με ασφάλεια και ποιότητα, να λειτουργήσουμε ως ένα ενιαίο δίκτυο υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων , των προϊόντων αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Τα προγράμματα απασχόλησης να εκτελεστούν στοχευμένα και με προτεραιότητα στους κλάδους τουρισμού και εστίασης.

-Η ενεργοποίηση του σχετικού Προγράμματος θα πρέπει να είναι  ο πρώτος από τους άμεσους στόχους του Υπουργείου Τουρισμού και Οικονομίας για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.

Θα δημιουργήσει τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, θα  εξασφαλίζει διακοπές  χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει καθοριστικά και στην ενεργοποίηση και άλλων κοινωνικών ομάδων με τελικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά , στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση της συνδεδεμένης με το τουρισμό επιχείρησης.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δρ. Δημήτριος Δημητρίου