e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11/11/2020 14:26

Με τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτριος Δημητρίου καθώς και τα Μέλη της Διοίκησης Γ.Γ Βασίλειος Βασιλείου, Οικονομικός Επόπτης Ευθύμιος Χρυσοστόμου και Πρόεδρος Σωματείου Καφέ-μπαρ Χρήστος Τάτσης ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκε η Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη και ο πρώην Βουλευτής Ιωάννης Στέφος.

Στην συνάντηση αναλύθηκε από την πλευρά του Επιμελητηρίου η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι κλάδοι της επιχειρηματικότητας και οι τρόποι που πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για να επιλύσει βασικά ζητήματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δρ. Δημήτριος Δημητρίου έθεσε μια σειρά προβλημάτων, παρατηρήσεων και προτάσεων  αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης αλλά και μια δέσμη αναπτυξιακών ενεργειών  που θα πρέπει να απασχολήσουν τα αρμόδια υπουργεία ταυτόχρονα με τη κρίση για να μπορέσουν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αλλά και να τρέξουν σε αναπτυξιακή τροχιά οι επιχειρήσεις και η οικονομία.

Ιδιαίτερης σημασίας επεσήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους λόγω covid-19 που  θα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση μέσω κουρέματος του, ενώ μια σειρά μέτρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα όπως,

 -Οριζόντια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύγκριση της πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019 και όχι με 2μηνες ή 3μηνες συγκρίσεις.

-Οριζόντια χρηματοδότηση ανελαστικών δαπανών για 60 ημέρες όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων.

-Νέες αναστολές  προθεσμίας  αποπληρωμής των επιταγών, που η  ημερομηνίες λήξης τους βρίσκονται στις ημερομηνίες  αναστολής εργασιών με κρατική εντολή έως 45 ημέρες μετά την άρση  της  κρατικής αναστολής.

-Επιταγές που βρίσκονται στα χέρια των επιχειρήσεων, να καταθέτονται στον λογαριασμό τους, να χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες   στο ύψος του 70% άτοκα και χωρίς έξοδα διαχείρισης και να ακολουθούν την ρύθμιση για αυτές, όπως προβλέπονται για αυτές  που βρίσκονται στο πλαφόν.

-Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο συμπεριλαμβανομένων και των αλκοολούχων ποτών.

-Δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών.

-Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού.

-Εκπτώσεις 25% συνεπών επιχειρήσεων σε Δήμους-Νομικά πρόσωπα –Δημόσιο- Ασφαλιστικά ταμεία.

-Δυνατότητα ένταξης ρυθμίσεων και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη εταιριών Ο.Ε ,Ε.Ε ,Α.Ε και άλλες νομικές μορφές.

- Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης για το 2021

-Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η αργυροχρυσοχοΐα

Τα μέλη της Διοίκησης είχαν την ευκαιρία μέσα από πραγματικά παραδείγματα του συνόλου της αγοράς, να κάνουν σαφές και  κατανοητό στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν περισσεύει, κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να συμβάλουν με προτάσεις σε έναν διάλογο εξόδου από την κρίση που έχει βρεθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο κος Δημητρίου παρέδωσε τον φάκελο με το σύνολο των προτάσεων του Επιμελητηρίου με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται για την αξιολόγηση του και την κατάλληλη προώθηση μέσω των βουλευτών είτε απευθείας στα αρμόδια υπουργεία, είτε σε προώθηση μέσω επερωτήσεων στην βουλή.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με κάθε τρόπο και όπου υπάρχει πεδίο συνομιλιών με σκοπό–στόχο, την συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων της επιχειρηματικότητας θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση του Επιμελητηρίου ο Πρόεδρος Δρ. Δημήτριος Δημητρίου και οι εκλεγμένοι συνεργάτες και μέλη της διοίκησης.